破產聯盟

查看: 3787|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

最後一年..殺手玩到我團團轉

踏入最後一年, 以為可以平平安安咁過, 點知突然殺手就出黎搞事!!!

首先係凍結左個戶口, 之前出左花紅先發現, 上去簽左文件提早出糧, 淨返d錢等埋人工一齊比殺手扣當還左花紅...
而到左今日, 明明出糧但戶口仲未見有錢入, 依家好擔心公司會知道...
我一心以為佢只係將我個戶口整到有入冇出...依家所見好似出入都唔得!!!

錢我又唔係唔比返佢, 點解要凍人地戶口呢...我最驚係比公司知, 請問有冇人同我一樣遇到呢個情況呀?
負責個位人兄話對最後一年既人都係咁, 唉...我係咪仲要咁樣捱多10個月呢...!!! help~~~~
對最後一年既人都係咁??好似未聽聞過喎!
佢有無講其它原因呢?你之前幾年花紅無上報?
如果戶口出入都唔得,對佢無著數喎,有無問清楚係咪佢唔記得解凍呀!
溫SIR你好...

佢指對個個都係咁既意思, 應該係對最後一年既人CHECK得嚴D, 跟得足D既意思.

我的確有時係兩三個月先FAX一次入息證明同申報表比佢, 依家已經補返哂比佢,
而上星期都上左殺手到, 佢有提及過戶口要一至兩個星期先可以用得返,
但連錢都入唔到我又冇聽過...不過我會睇下過埋今日係咪都未出糧先再問殺手.

希望可以平平安安過埋呢十個月喇...
有冇問佢因咩事先,你要唔要每月還錢 ?
我唔洗每月還錢呀, 可能因為我遲左兩個月未FAX D資料比佢掛...
morikk 发表于 5-2-2013 13:54
我唔洗每月還錢呀, 可能因為我遲左兩個月未FAX D資料比佢掛...

應該唔關最後一年特別嚴D, 師兄, 佢地係要個個要fax架wor, 師兄你遲左2個月未fax...
smallcat 发表于 5-2-2013 15:30
應該唔關最後一年特別嚴D, 師兄, 佢地係要個個要fax架wor, 師兄你遲左2個月未fax...  ...

變相月報有時唔記得唔出奇
wahtung 发表于 5-2-2013 15:49
變相月報有時唔記得唔出奇

個個月要還錢, 及fax 入款單, 好難忘記
smallcat 发表于 5-2-2013 17:30

但樓主搞到最尾果年可能有啲鬆懈
smallcat 发表于 5-2-2013 17:30

我係外判專門開左個戶口(用我個名開)比我每月入數. 今年雙糧入左比佢, 之後申請費用佢批左開支票竟然係用我果個入數戶口開. 即個戶口有埋支票薄.

外判真係特別招呼我. 今年係最後一年, 希望一切順利啦.
BB5555 发表于 6-2-2013 09:48
我係外判專門開左個戶口(用我個名開)比我每月入數. 今年雙糧入左比佢, 之後申請費用佢批左開支票竟然係用 ...

外判照顧你因為佢地都有錢收架, 哈哈
我都係最后一年比佢涷左...差不多成個月都未用得返.....好似真係最后一年CHECK得緊D
我都係最後一年,我都覺check得緊D,剛交年報比外判都話我收入資出有問題要我解釋同重新填過比佢,但之前兩份年報都係感填都無話有問題吾會最後一年先尼搞我呀!
殺手真PK, 我仲有一年半, 以家都好驚
bb123 发表于 6-3-2013 19:51
我都係最後一年,我都覺check得緊D,剛交年報比外判都話我收入資出有問題要我解釋同重新填過比佢,但之前兩 ...

咁請問佢話你有乜問題呢?
要解釋清楚邊個資助我其如資出喎,所以要我填過份年報清楚交代,之前三年對我都係不聞不問,到最後一年先要我交代清楚有D驚啫!
bb123 发表于 7-3-2013 23:00
要解釋清楚邊個資助我其如資出喎,所以要我填過份年報清楚交代,之前三年對我都係不聞不問,到最後一年先要 ...

咁你既資助, 係唔係比較大呢?  一般幾百蚊應該唔會問你

請問會唔會係 親友資助你既資助金額比較大呢?
bb123 发表于 7-3-2013 23:00
要解釋清楚邊個資助我其如資出喎,所以要我填過份年報清楚交代,之前三年對我都係不聞不問,到最後一年先要 ...

同埋, 使唔使講翻之前3年又係邊個資助呢? 點解只係解釋第4年咁奇怪? 唔通頭個3年又唔問?
佢又無話要解釋返之前兩年,收入同資出相差都有幾仟蚊。
bb123 发表于 8-3-2013 12:11
佢又無話要解釋返之前兩年,收入同資出相差都有幾仟蚊。

可能佢都係交功課俾老細、唔洗太擔心。