破產聯盟

查看: 24254|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

破產 財務公司會追數??

請問 交給 中介申請好嗎?
同埋如果入紙申請後,財務公司會先下手為強 追數?
推薦
我想知道 發表於 7-9-2013 19:07
依家每月要成八千還錢,仲要頂二三年,又要比家用。其實不好頂。每月得返二千蚊內,返工食飯咁
有人話以 ...

樓主要攪清楚“家用“既定義先

供養父母定係老婆?如果有收入好大可能唔會批比你
不過收入 $12K,都有可能唔駛還錢,不過當然要睇你既開支有乜野
回復 支持 0 反對 1

推薦
但樓主都係快D決定, 數其實拖得耐, 永遠係無著數, 依家我先明呢樣野, 好多人面對債務很多時都係拖, 結果拖到翻唔到轉頭
回復 支持 1 反對 0

推薦

正常呀,
老破 , 財務公司梗追數啦.....

1..破產大 X 晒牙 ?
2..借左錢唔使還牙 ? 你老豆開銀行牙?
3..你冇銀咪問你屋企人攞 lor,使唔使我同你問呀?
4..你有糧出架 ,我去你公司問攞 lor !
5..借款時你簽約左唔申破架 !我地可報警拉 X 你架 !
6..欠債還錢天公地道,破左都要你還架....
7..........

以上輯錄自一般追數屎虫口吻,勿驚...
回復 支持 1 反對 0

樓主指的中介是顧問公司如申破找6C好了,可扒吓舊文免搞到烏厘單刀

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=10076&extra=page%3D3

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9903&extra=page%3D5
真頭痛6c又貴。問過間顧問,有d三千服務費,有d萬二 服務費,有咩分別,又係跟四年
我想知道 發表於 3-9-2013 05:05
真頭痛6c又貴。問過間顧問,有d三千服務費,有d萬二 服務費,有咩分別,又係跟四年 ...

中介點會平?  律師費一般都係5-6千, 另就係破處9千幾既費用

中介最少收你3千, 點會平呢? 而已好多攪到你一身蟻添

律師攪一定唔會有問題  
至於財務, 一定會追你, 打下電話凶下你, 但都無你乎, 等到頒令就無事

驚都唔係依家來驚  盡早解決問題
301 發表於 3-9-2013 12:56
正常呀,

嘩,俾嚇到我呀,以為乜事
真頭痛6c又貴。問過間顧問,有d三千服務費,有d萬二 服務費,有咩分別,又係跟四年 ...

下6C都係14-15K 已包破產署的9000  即是服務費4-5K 差2-3K但又不用上法庭,而且安全好多

301 發表於 3-9-2013 12:56
正常呀,

第 5 真係未聽過!!!

如果佢咁同我講我會叫佢快 d 報啦

搵 6c 攪! 果 d 咩中介好多搵你笨實! 又話乜野每年幫你墳報表,間直多餘!!

搵 6c 幫你攪破產就得,其實野自己黎!
追數方面,你一日未攪開始攪老破佢都有權追你數!最緊要係一定要報比 6c 知你有幾多條數,佢地會通知你 d 僓主叫佢地停止追數

到你攪老破之後有個 number 比返你,到時如果再有人追數你就話已經攪緊老破,比個 number 佢自己 check

等到頒令 都要個幾月~
咁未不停上門LO?
我想知道 發表於 3-9-2013 15:46
等到頒令 都要個幾月~
咁未不停上門LO?

但你申破後幾日後應該有申破編號,到時佢哋追你數,你可問佢fax號碼然後傳真個NO.俾佢哋,正常唔會再追數的
我想知道 發表於 3-9-2013 15:46
等到頒令 都要個幾月~
咁未不停上門LO?

樓主冇睇清楚我個 post...

你同 6c 申報哂你 d 數之後,佢就會入紙,入左紙有個 case number,有左呢個 number 如果仲有人打比你追數,你話你己經申請左破產,然後比個 number 佢。佢唔可以再煩你嫁喇

另外,律師都會通知你報左既所有債主,叫佢地停止收數。

基本上係幾日嫁咋。唔駛等破產令出!
當然搵律師啦. 我如果果陣識搵律師, 舒服同慳左好多錢.....
咁日本網x通 依d二線公司會理我嗎?
樓主可否講下你總欠債多少?
我想知道 發表於 3-9-2013 17:00

呢間網X通操守係二線
我想知道 發表於 3-9-2013 17:00

其實唔理咩一線二線公司,總之搵律師,唔好搵咩中介顧問

我果時就係報哂 d 數比佢,佢幫我攪文件上庭,聯絡債主,停止收數。

簡單黎講就係自己乜都唔駛做,有人攪哂所有野,直到法庭出破產令。當然出左破產令之後就親力親為啦
果 d 報表自己填一定冇問題
dopod123 發表於 3-9-2013 19:05
樓主可否講下你總欠債多少?

其實 要死頂都頂得住, 我欠20萬, 月入一萬多D咁.
都仲諗緊~
devilfish 發表於 4-9-2013 10:16
其實唔理咩一線二線公司,總之搵律師,唔好搵咩中介顧問

我果時就係報哂 d 數比佢,佢幫我攪文件上庭, ...

我以為中介會 走精面  會叻D.
有D中介 3000服務, 有D中介要成萬二 服務費...